Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda

Djelatnosti

  1. ODJEL OBRAZOVANJA I STRUKOVNOG OSPOSOBLJAVANJA

U COO Zajezda provode se sljedeći programi:

– programi odgojno-obrazovnog rada učenika osnovne škole s većim teškoćama u razvoju,

– programi odgojno-obrazovnog rada  učenika na stupnju umjerene mentalne retardacije uključenih u odgojno-obrazovno-rehabilitacijska odjeljenja,

– programi strukovnog osposobljavanja učenika s teškoćama i većim teškoćama u razvoju.

Polaznicima strukovnog  osposobljavanja nude se slijedeća zanimanja:

  1. pomoćni kuhar
  2. pomoćni vrtlar
  3. pomoćni krojač

DSC08790

DSC08795

DSC08796

DSC08800

DSC08802

  1. ODJEL ODGOJA I PSIHOSOCIJALNE REHABILITACIJE

Cilj odgojnog rada s korisnicima je omogućiti svakom korisniku pravilan psihofizički razvoj uz pružanje mogućnosti za oblikovanje socijalno kompetentne osobe. To se provodi kroz razvijanje pravilnih higijenskih i kulturnih navika,poticanje kreativnog stvaralaštva,samostalnosti u svakodnevnim situacijama te pružanje podrške i poticaja pri razvoju emocionalne zrelosti i stabilnosti pojedinca.

Učenici na tjednom i stalnom smještaju borave u odgojnim grupama. Svaka odgojna grupa sastoji se od 4 trokrevetne sobe, dnevnog boravka, kupaonice, WC-a i spremišta. Odgajatelji dviju susjednih grupa dijele kancelariju koja u svom sastavu ima kuhinju namijenjenu korisnicima – za učenje pripremanja manjih obroka, korištenja kućanskih aparata, pranje posuđa i sl. U kupaonici je smještena perilica za rublje pa korisnici uče kako samostalno koristiti taj kućanski aparat uz nadzor i vođenje odgajatelja.

U sklopu odjela nalazi se blagovaonica u kojoj se djeci serviraju sljedeći glavni obroci: doručak, ručak i večeru. Uz nadzor i vođenje odgajatelja uče postavljati stolove, koristiti pribor za jelo te očistiti prostor nakon jela i odlagati posuđe u kuhinju na pranje.

O zdravlju i njezi korisnika brine se 5 medicinara i 2 njegovatelja. Svi korisnici su u tretmanu liječnika opće medicine u Budinščini. Provodi se redovito cijepljenje korisnika prema kalendaru cijepljenja u suradnji s timom školske medicine. Svake godine služba Zavoda za javno zdravstva obavlja sistematske preglede zaposlenih te učenika ugostiteljske struke za koje je to obveza.

DSC08755

DSC08756

DSC08806

DSC08967